Επιστημονική εκδήλωση για Φαρμακοποιούς


Authorize the processing of personal data
Edit email address
Invalid email
Email Sent
Authorize the processing of personal data
Date: 15/04/2016

Επιστημονική εκδήλωση για φαρμακοποιούς διοργάνωσε η Chiesi Hellas στο Μουσείο της Ακρόπολης, τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016. Στην εκδήλωση αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ο φαρμακοποιός τόσο στην επιτυχημένη έναρξη, όσο και στην ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών. "Η συμμόρφωση του ασθενούς με τη θεραπεία αποτελεί μία διαρκή πρόκληση".

210 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία αναμένεται να είναι η 3η κύρια αιτία θανάτου έως το 2020, μετά τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά. Υπολογίζεται πως η καλή συμμόρφωση των ασθενών με τη θεραπεία στα Αναπνευστικά Νοσήματα μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση κατά 15% περίπου και να μειώσει τον αριθμό παροξύνσεων της νόσου ανά έτος. Ωστόσο, τα ποσοστά συμμόρφωσης των ασθενών με ΧΑΠ και Άσθμα είναι από τα χαμηλότερα και δείχνουν να μειώνονται δραστικά όσο προχωρούν οι μήνες θεραπείας.

 

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Chiesi Hellas, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, στις 11 Απριλίου 2016. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν προσκεκλημένοι φαρμακοποιοί ενώ ομιλητές ήταν η Δρ. Ε. Γκιζοπούλου, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan, ο Δρ. Γ. Κοντοπύργιας, MD, MSc, FCCP, Πνευμονολόγος, Νοσοκομείο Metropolitan και η κα Κ. Μπουλούγαρη, Trainer for Transformative Learning.

 

Στην εκδήλωση αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ο φαρμακοποιός τόσο στην επιτυχημένη έναρξη, όσο και στην ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών. «Η συμμόρφωση του ασθενούς με τη θεραπεία αποτελεί μία διαρκή πρόκληση. Με τη σωστή εκπαίδευση, καθοδήγηση και υποστήριξη από τον γιατρό και τον φαρμακοποιό του, ο ασθενής αποκτά τη δύναμη να ακολουθήσει συστηματική θεραπεία, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του. Στόχος μας είναι να περάσουμε σε ένα ασθενοκεντρικό μοντέλο θεραπείας όπου, με τη συνεργασία του ασθενούς και των επαγγελματιών υγείας, γιατρού και φαρμακοποιού, διασφαλίζεται η επιτυχία της αγωγής. Σε αυτό το μοντέλο, ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι εξέχουσας σημασίας», δήλωσε ο κος Σταύρος Γ. Θεοδωράκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Hellas και Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ στον τομέα των επιστημονικών θεμάτων.

 

Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσίασε η Δρ. Γκιζοπούλου, συχνά γίνονται λάθη κατά τη χορήγηση της αγωγής, που οφείλονται είτε σε ελλιπή εκπαίδευση των ασθενών ή σε αδυναμίες των συσκευών θεραπείας. Η γιατρός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της έλλειψης συγχρονισμού εισπνοής/ενεργοποίησης της συσκευής και στην ανάγκη αισθητηριακής επιβεβαίωσης λήψης της δόσης, που αποτελούν συνήθη προβλήματα κατά τη χρήση συσκευών εισπνοής, ενώ υπογράμμισε την αδήριτη ανάγκη εκπαίδευσης του ασθενούς στη χρήση τους.

 

Κατόπιν, ο Δρ. Κοντοπύργιας αναφέρθηκε στο ρόλο της Ν-ακετυλοκυστεΐνης στην αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων. Τονίστηκαν ιδιαίτερα οι βλεννολυτικές δράσεις της σε περιπτώσεις οξειών και χρόνιων βρογχοπνευμονικών παθήσεων (βρογχίτιδα, εμφύσημα, τραχειοβρογχίτιδα, χρόνια ασθματική βρογχίτιδα). Επιπλέον παρουσιάστηκαν με έμφαση οι αντιοξειδωτικές δράσεις της. «Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη είναι αποτελεσματική στη μείωση του οξειδωτικού stress και της φλεγμονής των πνευμόνων, που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου και τη ρύπανση του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Δρ. Κοντοπύργιας.

 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ένα διαδραστικό εργαστήρι από την κα Μπουλούγαρη, με σκοπό να δείξει ότι, πέρα από τις επιστημονικές γνώσεις και τις τεχνικές δεξιότητες του φαρμακοποιού, υπάρχει η ανάγκη για νέες δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές, που εστιάζουν στην ανθρωποκεντρική διάσταση του επαγγέλματος – αναδεικνύοντας, με αυτόν τον τρόπο, τον ηγετικό τους ρόλο στη σύγχρονη περίθαλψη και επιβεβαιώνοντας ότι η Φαρμακευτική Μέριμνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συμπονετικής φροντίδας του ασθενούς και ενδυναμώνει τον ασθενή μέσα στη θεραπευτική διαδικασία.