ΑΡΧΙΚΗ > Αναπνευστικό

Authorize the processing of personal data
Edit email address
Invalid email
Email Sent
Authorize the processing of personal data

Ισχυρή δέσμευση Chiesi Farmaceutici αποτελεί η φροντίδα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικές νόσους όπως το άσθμα και η Χ.Α.Π. (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια). Παρόλο που και οι δύο αυτές παθήσεις χαρακτηρίζονται από μείωση της αναπνευστικής ροής, πυροδοτούνται από διαφορετικές παθοφυσιολογικές οδούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού  Υγείας (WHO), 300 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από βρογχικό άσθμα, ενώ 65 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από ΧΑΠ, η οποία προβλέπεται ότι θα αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία θνησιμότητας έως το 2030. Εάν δεν υιοθετηθούν μέτρα για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου (όπως το κάπνισμα), εκτιμάται ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ΧΑΠ θα αυξηθούν κατά 30% στα επόμενα 10 χρόνια1.

Με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της υγείας των ασθενών, η Chiesi Farmaceutici ερευνά και αναπτύσσει νέες θεραπευτικές λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία Modulite®, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία διαλυμάτων σπρέι εισπνοής (pMDI, δοσομετρική συσκευή εισπνοής υπό πίεση) με ικανότητα εναπόθεσης μικροσωματιδίων. Η Chiesi Farmaceutici έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και έχει εισάγει στην αγορά μια ιατρική συσκευή ξηράς κόνεως για εισπνοή (DPI, συσκευή εισπνοής ξηράς κόνεως), η οποία έχει επίσης την ικανότητα εναπόθεσης μικροσωματιδίων.

 

ΤΟ ΑΣΘΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα αναπνευστικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα και συριγμό καθώς και αίσθημα σύσφιξης του θώρακα. Σε φυσιολογικές συνθήκες, ο αέρας κινείται ελεύθερα μέσα στους πνεύμονές μας μέσω ενός περίπλοκου συστήματος αγωγής, των αεραγωγών. Σε ειδικές συνθήκες και όταν η κατάσταση του ασθματικού ασθενούς είναι μη ελεγχόμενη, οι αεραγωγοί είναι πιο επιρρεπείς σε φλεγμονή, πυροδοτώντας μια κρίση άσθματος. Με συνέπεια να ξεκινούν πολυάριθμες μεταβολές όπως βρογχόσπασμος, πάχυνση του εσωτερικού βλεννογόνου και απόφραξη των μικρών αεραγωγών, που καθιστούν δυσκολότερη την αναπνοή. Ωστόσο, αυτές οι κλινικές εκδηλώσεις είναι αναστρέψιμες, παρόλο που διαφέρουν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου ή μεταξύ των ασθενών. Γενικά, τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Παρόλο που η πλήρης ίαση από το άσθμα δεν είναι πιθανή, μπορεί να επιτευχθεί επαρκής έλεγχος της νόσου, εξασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς διατηρούν μια καλή ποιότητα ζωής. Αλλά πως προκαλείται το άσθμα; Κρίση άσθματος προκαλείται όταν ένας ασθενής έρθει σε επαφή με ερεθιστικές ουσίες. Συγκεκριμένα, οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι γενετικοί, η παρουσία αλλεργιών, το γυναικείο φύλο, η παχυσαρκία και η εθνικότητα. Παράλληλα, παράγοντες όπως τα αλλεργιογόνα, οι επαγγελματικοί ρύποι, το κάπνισμα, η ρύπανση του περιβάλλοντος και οι λοιμώξεις των αεραγωγών μπορεί να πυροδοτήσουν μια κρίση άσθματος.2

 

Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ) ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

 

Η ΧΑΠ είναι νόσος του αναπνευστικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από εμμένουσα βρογχική απόφραξη (μη αντιστρεπτή) και σχετίζεται με αυξημένη χρόνια φλεγμονώδη απόκριση των αεραγωγών σε επιβλαβή σωματίδια ή αέρια. Τα κλασσικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη ΧΑΠ είναι η δύσπνοια, ο χρόνιος βήχας και η χρόνια παραγωγή πτυέλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστεί οξεία επιδείνωση των προαναφερθέντων συμπτωμάτων, προκαλώντας παρόξυνση της ΧΑΠ. Ένας διπλός μηχανισμός συντελεί στη βρογχική απόφραξη σε ασθενείς με ΧΑΠ: αφενός μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή των μικρών αεραγωγών μαζί με διόγκωση των τοιχωμάτων των αεραγωγών και αυξημένη αντίσταση στη ροή του αέρα.  Αφετέρου, μπορεί να συμβεί προοδευτική καταστροφή του πνευμονικού παρεγχύματος (εμφύσημα) που σχετίζεται με την απώλεια της ελαστικότητας του πνεύμονα. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ενδέχεται να συνυπάρχουν και οι δυο μηχανισμοί οδηγώντας σε σημαντική μείωση της ροής του αέρα στους πνεύμονες. Αλλά ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ΧΑΠ; Καταρχήν, υπάρχουν γενετικοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προδιαθέτουν ορισμένα άτομα για την ανάπτυξη της νόσου. Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου είναι ο καπνός του τσιγάρου, αλλά και η έκθεση σε οικιακούς ρύπους ή η ρύπανση του περιβάλλοντος. Δευτερεύοντες παράγοντες είναι η ηλικία, το φύλο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι αναπνευστικές λοιμώξεις, το άσθμα ή η χρόνια βρογχίτιδα. Γενικά, οι ασθενείς με ΧΑΠ είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών, οστεοπόρωσης, διαβήτη, καρκίνου των πνευμόνων και βρογχεκτασίας, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν τη νοσηλεία ή/και τον κίνδυνο θανάτου. Σε αντίθεση με το άσθμα, η ΧΑΠ είναι μια νόσος όψιμης έναρξης, πιο συχνή μεταξύ των ενηλίκων (δεν παρατηρείται μεταξύ νέων ασθενών), επειδή η ανάπτυξή της περιλαμβάνει την αργή και προοδευτική έκθεση σε παράγοντες κινδύνου.3

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Trimbow®

Πρόκειται για σταθερό τριπλό συνδυασμό διπροπιονικής βεκλομεθαζόνης (εισπνεόμενο κορτικοστεροειδές), φουμαρικής φορμοτερόλης (β-2 αγωνιστής μακράς διάρκειας δράσης) και γλυκοπυρρόνιο (μακράς δράσης αγωνιστής των μουσκαρινικών υποδοχέων).

Το προϊόν είναι σε μορφή σπρέι (pMDI, Modulite®), απελευθερώνει μικροσωματίδια και διαθέτει δοσομετρητή.

Ενδείκνυται για τη θεραπεία συντήρησης σε ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς με συνδυασμό εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς και β2 διεγέρτη μακράς δράσης ή με συνδυασμό β2 διεγέρτη μακράς δράσης και μακράς δράσης μουσκαρινικών ανταγωνιστών σε δοσολογικό σχήμα δυο εισπνοές δύο εισπνοές ημερησίως (2x2)

 

Foster® pMDI & Foster® NEXThaler®

Πρόκειται για ένα σταθερό συνδυασμό για εισπνοή με διπροπιονική βεκλομεθαζόνη (εισπνεόμενο κορτικοστεροειδές) και φουρμαρική φορμοτερόλη (β2 αγωνιστής μακράς διάρκειας δράσης). Το προϊόν που είναι σε μορφή σπρέι (pMDI, Modulite®) απελευθερώνει μικροσωματίδια και προορίζεται για τη θεραπεία του άσθματος σε δοσολογικό σχήμα συντήρησης (1 ή 2 εισπνοές δύο φορές ημερησίως) και MART (θεραπεία συντήρησης και ανακούφισης). Η τελευταία επιτρέπει επίσης τη χρήση του Foster® ως θεραπεία ανακούφισης (6 επιπλέον εισπνοές, όπως απαιτείται). Επιπροσθέτως,  το Foster® pMDI ενδείκνυται για χρήση σε ασθενείς με ΧΑΠ (σε δοσολογικό σχήμα δύο εισπνοές  δύο φορές ημερησίως). Το προϊόν κυκλοφορεί  σε περισσότερες από 35 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας.  

Το Foster® διατίθεται επίσης στην αγορά ως σκεύασμα εισπνοής ξηράς κόνεως (DPI) και αποδίδει μικροσωματίδια μέσω της συσκευής NEXThaler®.

Το Foster ® NEXThlaler® ενδείκνυται για τη θεραπεία συντήρησης του άσθματος  σε δοσολογικό σχήμα συντήρησης (1 ή 2 εισπνοές δύο φορές ημερησίως) και της ΧΑΠ σε δοσολογικό σχήμα δύο εισπνοές  δύο φορές ημερησίως.

 

 

Forair®

Πρόκειται για ένα σκεύασμα σπρέι (pMDI)  βασιζόμενο σε Modulite® τεχνολογία με φουμαρική φορμοτερόλη, ένας  β2 αγωνιστή μακράς διάρκειας δράσης (LABA).

Το Forair® ενδείκνυται για τη μακροχρόνια θεραπεία του επίμονου, μέτριου έως σοβαρού άσθματος σε ασθενείς που χρειάζονται τακτική βρογχοδιασταλτική αγωγή σε συνδυασμό με μακροχρόνια αντιφλεγμονώδη αγωγή (εισπνεόμενα και/ή  από του στόματος γλυκοκορτικοστεροειδή).  Το Forair®  χορηγείται σε ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών. Επιπλέον, το Forair® ενδείκνυται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

 

Becloneb®/Beclospin®

Πρόκειται για σκεύασμα του κορτικοστεροειδούς βεκλομεθαζόνη σε εναιώρημα για εισπνοή με εκνεφωτή. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τις εμπορικές ονομασίες Becloneb® και Beclospin®. Κάθε φιαλίδιο Becloneb®/Beclospin® περιέχει 400 μg/1ml ή 800 μg/2ml άνυδρης διπροπιονικής βεκλομεθαζόνης. Το Becloneb®/Beclospin® ενδείκνυται για τη θεραπεία του βρογχικού άσθματος σε παιδιά και ενήλικες.

 

Κατάλογος αναφορών

who.int/en

ginasthma.org

goldcopd.com

 

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που οδηγεί σε μια χρόνια, συστηματική φλεγμονώδη διαταραχή που μπορεί να επηρεάζει πολλούς ιστούς και όργανα, αλλά προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις. Είναι μια επώδυνη πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια της λειτουργικότητας και της κινητικότητας ή ακόμη και σε αναπηρία εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Η διεργασία περιλαμβάνει μια φλεγμονώδη απόκριση της κάψας γύρω από τις αρθρώσεις (αρθρικός υμένας) και χαρακτηριστικά την υπερπλασία και την ανάπτυξη ινώδους ιστού στον αρθρικό υμένα. Η παθολογία της εξέλιξης της νόσου συχνά οδηγεί στην καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, σε αγκύλωση των αρθρώσεων και σε διαβρώσεις στα οστά των αρθρώσεων.

 

ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ΑΣ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του σκελετού και αποτελεί μέλος της ομάδας των σπονδυλαρθροπαθειών. Προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και την ιερολαγόνια άρθρωση της πυέλου, και μπορεί να προκαλέσει τελική σύντηξη της σπονδυλικής στήλης. Η πλήρης σύντηξη οδηγεί σε πλήρη ακαμψία της σπονδυλικής στήλης, μια κατάσταση γνωστή ως «σπονδυλική στήλη μπαμπού». Συνήθως αρχίζει κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία ζωής και προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες.

Η αιτιολογία της ΑΣ είναι άγνωστη, αλλά ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων συμβάλλουν στην έκφραση της κλινικής νόσου.

Η έκβαση στους ασθενείς με ΑΣ γενικά είναι καλή σε σύγκριση με τους ασθενείς που πάσχουν από μια νόσο όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η οστεοαρθρίτιδα, είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και προσβάλλει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η οστεοαρθρίτιδα, εμφανίζεται όταν ο προστατευτικός χόνδρος στο άκρο των οστών (επίφυση) φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε οποιαδήποτε άρθρωση του ανθρώπινου σώματος, η διαταραχή προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις στα χέρια, στον αυχένα, στη μέση, στα γόνατα και στο ισχίο.

Η οστεοαρθρίτιδα σταδιακά επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οι σύγχρονες θεραπείες μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, να ανακουφίσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη λειτουργία των αρθρώσεων.

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Brexin®

Το Brexin® περιέχει τη δραστική ουσία πιροξικάμη σε σύμπλοκο με β-κυκλοδεξτρίνη που αποτελεί έναν ισχυρό αντιφλεγμονώδη παράγοντα. Πρόκειται για ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες που ενδείκνυται για τη συμπτωματική ανακούφιση της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.

 

 

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως: περισσότερα άτομα πεθαίνουν ετησίως από CVD παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Ο όρος CVD αναφέρεται σε οποιαδήποτε πάθηση που προσβάλλει το καρδιαγγειακό σύστημα, κυρίως τη καρδιαγγειακή νόσο, τις αγγειακές νόσους του εγκεφάλου και των νεφρών και τη περιφερική αρτηριακή νόσος. Οι αιτίες των CVD είναι ποικίλες αλλά η αθηροσκλήρωση και η υπέρταση είναι οι πιο συχνές. Επιπροσθέτως, με την πάροδο της ηλικίας επέρχεται ένας αριθμός φυσιολογικών και μορφολογικών αλλαγών που μεταβάλλουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμα και σε υγιή ασυμπτωματικά άτομα.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου είναι η αρτηριακή υπέρταση καθώς αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών, εγκεφαλικών και νεφρό-αγγειακών επεισοδίων. Επιπλέον, η πιθανή συσχέτιση με άλλους προεξέχοντες παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερχοληστερολαιμία, το κάπνισμα και ο διαβήτης, οδηγεί σε μια περαιτέρω σημαντική αύξηση της πιθανότητας. Η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να βασίζεται στον υπολογισμό του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο, την παλαιότερη εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων και την παρουσία άλλων σχετιζόμενων παραγόντων κινδύνου.

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Manyper®

To Manyper ® (μανιδιπίνη) είναι ένας τρίτης γενιάς ανταγωνιστής των διαύλων ασβεστίου που ανήκει στην κατηγορία των διυδροπυριδινών και ενδείκνυται για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς υπέρτασης. Έχει αγγειοδιασταλτική δράση με αποτέλεσμα τη μείωση της συστολικής και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς.

Vivace®

Το Vivace® είναι ο σταθερός συνδυασμός δύο αντιϋπερτασικών παραγόντων, μανιδιπίνης (Ανταγωνιστής Διαύλων Ασβεστίου) και δελαπρίλης (ΑΜΕΑ). Το αντιυπερτασικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσω της συνέργειας των διαφορετικών μηχανισμών δράσης των δύο δραστικών. Το Vivace® ενδείκνυται για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς υπέρτασης όταν η μονοθεραπεία δεν μπορεί να επιτύχει τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.