ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ...


Authorize the processing of personal data
Edit email address
Invalid email
Email Sent
Authorize the processing of personal data
Date: 20/06/2022

Ο Χρυσός Παραολυμπιονίκης, Νάσος Γκαβέλας, πρωταγωνιστής στην πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τις σπάνιες παθήσεις της Chiesi Hellas

 

 

 

Gavelas

 

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2022 – Η Chiesi Hellas παρουσιάζει μια πρωτοβουλία με πρωταγωνιστή τον Νάσο Γκαβέλα, Χρυσό Παραολυμπιονίκη στα 100 μέτρα (κατηγορίας Τ11 για αθλητές με μερική απώλεια όρασης). Στόχος της συνεργασίας είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις σπάνιες παθήσεις, αλλά και να μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για όλους τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις γύρω και πέρα από την ασθένειά τους. Το βίντεο είναι διαθέσιμο στο κανάλι YouTube της Chiesi Hellas (πατήστε εδώ).

 

Σε ένα υψηλής αισθητικής βίντεο σκηνοθετημένο από τον βραβευμένο σκηνοθέτη,  Ευθύμη Χατζή, ο Νάσος αφηγείται τον τρόπο που αντιμετώπισε την σταδιακή απώλεια της κεντρικής του όρασης στην ηλικία των δέκα ετών, εξαιτίας της κληρονομικής νόσου Stargardt, που οφείλεται σε γονιδιακή μετάλλαξη[1]. «Σίγουρα δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να ανακαλύπτει ότι έχει ένα σπάνιο νόσημα. Είναι ειλικρινά στο χέρι του το τι θέλει να κάνει. Μπορεί να το κάνει ασθένεια, αλλά μπορεί να το κάνει και κίνητρο και δύναμη, για να προχωρήσει… Όπως έκανα εγώ. Ακολούθησα το όνειρό μου και τη σκέψη μου με κλειστά τα μάτια…», θα τον ακούσετε να λέει.

 

Ο Νάσος παρά τις δυσκολίες που μπορεί να επιφέρει μια σπάνια νόσος και παρά το νεαρό της ηλικίας του, παραδίδει μαθήματα ζωής. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο βίντεο δηλώνει: «Ποτέ δεν με πτόησε η απώλεια της όρασης, η αλήθεια είναι. Ούτε σκέφτηκα ότι πρέπει να τα παρατήσω ή ότι πρέπει να κλειστώ σπίτι. Το μοναδικό πράγμα που σκεφτόμουν ήταν ότι συνέβη και χαμογελούσα». Μάλιστα, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του δεν χάνει την ευκαιρία να απευθυνθεί με χαμόγελο στους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν σπάνιες παθήσεις και παρόμοια με τα δικά του προβλήματα, να τους ενθαρρύνει και να τους παροτρύνει να μη στέκονται στις δυσκολίες της καθημερινότητας, αλλά να τις μετουσιώνουν σε δύναμη. «Νιώθω ότι πετάω εκείνη τη στιγμή. Αισθάνεσαι τον αέρα, αισθάνεσαι τα πάντα γύρω σου. Και το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι εγώ απλά τρέχω και οι άνθρωποι γύρω μου χαμογελάνε», προσθέτει ο Νάσος.

 

Οι ασθενείς με σπάνιες/εξαιρετικά σπάνιες παθήσεις, κατ’ αρχήν, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως ελλιπή ενημέρωση, μη έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, ελλιπή ιατρική φροντίδα, ανεπαρκείς κοινωνικές δομές, άνιση πρόσβαση σε θεραπείες και εμπόδια για την κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη. «H διάγνωση και η θεραπεία μιας σπάνιας πάθησης είναι ένας αγώνας δρόμου για αυτούς τους ασθενείς. Οι άνθρωποι της Chiesi Hellas, ως συνοδοί, αγωνίζονται καθημερινά μαζί με τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Για όλους εμάς ο Νάσος είναι o  δρομέας  που  μας εμπνέει να συνεχίσουμε να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή κάθε ανθρώπου που πάσχει από σπάνιο/εξαιρετικά σπάνιο νόσημα», αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Hellas, κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

 

Στην Chiesi πιστεύουμε ότι κανένας ασθενής δεν πρέπει να μείνει πίσω. Οι ασθενείς είναι η αρχή και το τέλος του ταξιδιού μας.

 

 

Σχετικά με το Νάσο Γκαβέλα

Ο Αθανάσιος Γκαβέλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι αθλητής στίβου και Χρυσός Παραολυμπιονίκης 100μ. στην κατηγορία Τ11, και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στην ίδια κατηγορία με 10,82s. Στην ηλικία των 10 διαγνώστηκε με την νόσο Stargardt, η οποία οδήγησε σε σταδιακή απώλεια της όρασής του. Έχει συμμετάσχει σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Διεθνή Μήτινγκς, με διακρίσεις και μετάλλια στα 100μ. και 200μ. Σπουδάζει Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Σχετικά με τον Όμιλο Chiesi

Η Chiesi Farmaceutici είναι ένας διεθνής όμιλος έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων και προϊόντων υγείας, με περισσότερα από 85 χρόνια εμπειρίας και παγκόσμιας παρουσίας σε 30 χώρες. Από το 2019, είναι ο μεγαλύτερος φαρμακευτικός όμιλος παγκοσμίως με πιστοποίηση B Corp (μόνο το 3% των επιχειρήσεων που αξιολογούνται λαμβάνουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση). Οι B Corp επιχειρήσεις αξιοποιούν το επιχειρείν ως δύναμη για το συλλογικό καλό. Η Chiesi υιοθετεί ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο περισσότερο βιώσιμο, διαφανές, υπεύθυνο και ανθρωποκεντρικό. Ο Όμιλος ερευνά καινοτόμες λύσεις σε τρεις θεραπευτικές κατηγορίες: AIR, RARE, CARE. Τον Φεβρουάριο του 2020 δημιούργησε ειδικό Τμήμα, το οποίο συνεργάζεται με όλες τις άλλες δομές του Ομίλου, διατηρώντας παράλληλα την αποκλειστική εστίαση στην ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων που βοηθούν στην αντιμετώπιση των μοναδικών αναγκών των ασθενών με σπάνιες/εξαιρετικά σπάνιες παθήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.chiesi.gr.   

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Αλέκα Δήμου, Communications & Public Affairs Officer: a.dimou@chiesi.com, 2106179763

 

 

[1] Tanna et al. Br J Optahlmol 2017; 101:25-30